20 t/m 28 juni 2020
nl Dutch en English de German

Wat is het TT Festival?

 

Het TT Festival is een GRATIS toegankelijk meerdaags festival in het centrum van Assen. De tofste bands en meest uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland staan op de verschillende podia. Uiteraard ontbreekt ook motorvermaak niet in de programmering. De binnenstad van Assen wordt tijdens het festival op z’n kop gezet door zo’n 200.000 bezoekers. Het TT Festival is dé perfecte mix van muziek, ronkende motoren en de geur van brandend rubber!

 

Bekijk hier de aftermovie van 2019!

Ontstaan TT Festival

In de jaren zestig brachten de bezoekers van de TT Races de avond voor de races een bezoek aan de binnenstad van Assen. Dit monde helaas vaak uit in gevechten en vernielingen. Al snel was dit bekend bij veel jongeren in het land en ook die brachten die bewuste avond een bezoek aan Assen. Deze verstoring van de openbare orde heeft ertoe geleid dat de gemeente Assen besloot om de bezoekers vermaak aan te bieden. En zo is de ‘Nacht van Assen’ ontstaan.

 

Niet alleen de motorliefhebbers kwamen naar de Nacht van Assen, maar ook de Assenaren zelf en inwoners uit de regio. Als snel werd deze nacht door duizenden mensen bezocht. De Assenaren zelf vonden de avond te druk worden en brachten op de donderdagavond een bezoek aan het centrum. De horeca speelde daarop in en er werd 2 avonden vermaak aangeboden. De donderdag werd bestempeld als de ‘Assernacht’. Maar ook deze avond werd op den duur druk bezocht en de Assenaren verschoven hun bezoek aan het centrum naar de woensdagavond. Het TT Festival was hiermee inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festival.

 

In 2016 zijn de TT Races verschoven van de zaterdag naar de zondag. Hierdoor is het TT Festival vanaf 2016 zelfs een vierdaags festival geworden. We spreken dan ook niet meer van een Assernacht of de Nacht van Assen maar van hét TT Festival!

 

Een mooie documentaire over het ontstaan van het TT Festival is te zien in het NPO programma Andere Tijden.